Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.07.2008 15:45 - Нещо като представяне.
Автор: stefanov Категория: Политика   
Прочетен: 970 Коментари: 0 Гласове:
0



Извинявам се за липсата на статия в блога. Надявам се това да бъде поправено в най-скоро време. Казвам се Лъчезар Стефанов, роден в София, 56 годишен. E-mail: 
" humbolt@dir.bg "

Автор съм на книгата "Теория на измамата" , чието второ, преработено и допълнено издание ще излезе от печат в края на годината. Тук е публикуван увода на книгата, както и няколко линка към телевизионни предавания, в които съм участвал. Видеоверсиите са съкратени.

http://www.vbox7.com/play:f6dad8c4
http://www.vbox7.com/play:ba382d9c
http://www.vbox7.com/play:7773d119
http://www.vbox7.com/play:5796e945
http://www.vbox7.com/play:b1718c22

 

                                                 УВОД

        Увлечени в суетата на ежедневието си, хората твърде рядко се замислят за изма-мата, която като невидима паяжина оплита живота им. Те се сещат за нея, едва кога-то усетят директния сблъсък, подобно на Титаник с айсберга. Тогава обаче е твър-де късно той да бъде предотвратен и потъването е неизбежно. Разбира се не всички измами, на които се натъкваме, имат бързи и катастрофални последици. Потъването може да бъде забавено с векове. Сметката понякога се плаща поколения. по-късно. Най-брилянтните измами са практически неоткри-ваеми и надживяват цели епохи. Нищо не приспива вниманието ни по-силно от “очевидните истини”. Очевидният факт, че възприемаме земята, като равна и плоска, не е подлежал на никакъв комен-тар в почти цялата човешка история. Затова е вероятно и много от днешните ни на-учни възгледи за вселената и об-ществото, след време да забавляват, дори и децата.
         За съжаление, измамата не е предмет на изучаване в никой университет по све-та. Няма да я откриете и в училищните програми. Въпреки глобалното и присъствие в живота ни, тази тема продължава да бъде табу. Повечето от хората се държат така, сякаш измамата не съществува, или доколколкото я има - не следва да и се обръща особено внимание. Това е нещо като комплекс - комплексът на измамения, който се прави на разсеян, сякаш нищо не се е случило. Този комплекс не само ползва измам-ниците,  но често им дава повод и да се забавляват с наивниците.
      Настоящата книга е само опит да бъде изследвана измамата в най-широк 
спектър. Формално погледнато тя не е научен труд. Дори и граматиката на места е нарушена съвсем преднамерено. Запетайките са поставени в съответствие с логи-ческите акценти във фразата, а не според формалните изисквания на правописа. 
Изложението следва потока на мисълта, т.е. естествения ход на съзнанието, а не робуването на предварителни научни схеми. Понякога съм попадал на обемисти научни трудове, чието най-главно достоинство е научната им форма. Целта тук е теорията да бъде изложена по максимално достъпен начин, за да стане по възмож-
ност достояние на широк кръг хора. Библиография в нея не е посочена, няма и бе-лежки под линия. Повечето от цитатите са по памет. Изложените твърдения и тези могат да бъдат както оспорван, така и и отхвърляни, и това е в правото на всеки един читател.
        Авторът от своя страна не възнамерява да спори с никого. Максимата, че в спора се ражда истината е една от формите на измамата, която ще разгледаме по-късно. Никой спор не е родил никаква истина. 
        Както казахме, настоящия труд е само опит, да се навлезе в сложния свят на измамата. Каквито и да са различните индивидуални реакции, нека не забравяме, че измамата не се прави от глупаци. Тя е предназначена за тях! Книгата не е и ръковод-ство за измамници въпреки, че би могла да бъде използвана и с такава цел. 
       Или както е казано: дори Евангелието всеки чете по своя си начин. И понеже никой не обича дългите и скучни предисловия, нека приключим с този увод.

                                                                                                 Авторът




Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: stefanov
Категория: Политика
Прочетен: 36219
Постинги: 6
Коментари: 27
Гласове: 381
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930